Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of ik ingeschreven ben?
Na inschrijving ontvang je een inschrijvingsbewijs. In die brief staat je inschrijvingsnummer, hou dat nummer steeds bij de hand als je contact opneemt met Thuisrand.
Hoe lang moet ik nog wachten?
Jouw wachttijd hangt af van de grootte van de woning die je wil en waar je wil wonen. Als er meer of minder mensen een woning weigeren of hun huur opzeggen, heeft dat ook invloed op wanneer je aan de beurt bent. Ook zijn er in verschillende gemeenten verschillende voorrangsregels, waardoor jouw wachttijd kan veranderen. Via de knop hieronder vind je een tabel met de gemiddelde wachttijd in jaren voor verschillende soorten woningen in verschillende gemeenten. Die wachttijden zijn maar een gemiddelde, voor jou kan het korter of langer zijn.
Wanneer mag ik mijn gekozen gemeenten aanpassen?
Om de twee jaar ontvang je een vragenlijst waarin gevraagd wordt of jouw gegevens correct zijn. Dat noemen we de actualisatie. Op dat moment kan je ook je keuzes aanpassen of uitbreiden.
Wanneer krijg ik een huurpremie?
Als je vier jaar ingeschreven staat op de wachtlijst, dan heb je misschien recht op een huurpremie. Je krijgt die premie niet van Thuisrand, maar van de Vlaamse Overheid. Er zijn wel verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als je recht hebt op zo’n premie, krijg je automatisch een aanvraagformulier met de post.
Ik heb een vragenlijst ontvangen van Thuisrand, wat moet ik doen?
Om de twee jaar vragen wij of je nog ingeschreven wil blijven voor een sociale huurwoning. We sturen een vragenlijst. We noemen dat een actualisatie. Als alle gegevens op de vragenlijst correct zijn, dan moet je niets doen.
Wil je iets aanpassen, dan kan je dat aanduiden op de vragenlijst en bezorg je ons de aangevulde vragenlijst per post (Thuisrand, Diksmuidelaan 276, 2600 Berchem) of stuur je de vragenlijst door via e‑mail naar kandidaat@thuisrand.be.
Mijn adres of gezinssituatie is veranderd, wat moet ik doen?
Adreswijzigingen kan je best doorgeven via e‑mail of brief. Het is belangrijk dat wij jouw juiste adres hebben, zodat onze brieven steeds goed aankomen.
Als een kindje wordt geboren of iemand van je gezin gaat weg, moet je dat melden. Dat doe je best via e‑mail of brief. Want als je meer kinderen hebt, kan je een grotere woning krijgen.
Als er iemand uit het buitenland bij jou komt wonen, dan moet je dat ook via e‑mail of brief melden aan ons. We noemen dat een gezinshereniging.
Waarom krijgen anderen sneller een woning?
De toewijzing van een woning gebeurt volgens de datum van de inschrijving. Daarnaast zijn er nog algemene voorrangsregels.
Krijg ik voorrang?
Daklozen kunnen voorrang krijgen onder bepaalde voorwaarden. Woon je in de stad Antwerpen, dan kan je je aanmelden bij het CAW. In andere gemeenten neem je contact op met het OCMW.
Minderjarigen die worden begeleid door een erkende dienst, kunnen voorrang krijgen. Vraag bij je begeleidingsdienst na of je in aanmerking komt voor een versnelde toewijzing.
Psychiatrische patiënten die begeleid worden door een erkende dienst, kunnen voorrang krijgen. Neem contact op met je begeleider.
Mijn huis is onbewoonbaar verklaard, waarom is dat niet geldig bij Thuisrand?
Als je woont in een woning die onbewoonbaar verklaard is, krijg je voorrang als je aan enkele voorwaarden voldoet.
- Je woning is onbewoonbaar verklaard volgens artikel 135 van de nieuwe gemeentewet.
- Je woning is ongeschikt verklaard en op het technisch verslag zijn er minstens drie gebreken van categorie II of III onder de hoofdrubrieken ‘omhulsel’ of ‘binnenstructuur’.
- Je moet ook minstens zes maanden gewoond hebben in de woning vooraleer die onbewoonbaar werd verklaard.
- De laatste twee maanden na de verklaring moet je ingeschreven zijn op de wachtlijst voor een sociale woning.
Verhuis je naar een noodwoning, dan behoud je je voorrang, verhuis je naar een andere woning dan verlies je de voorrang.