CO vergiftiging : wees voorzichtig
Energiestress? Blijf voorzichtig.
Wees alert voor brand en CO-vergiftiging!
Brandgevaar
Zelfgemaakte kacheltjes of bijverwarmingen zoals gaskachels, petroliumkachels of terrasverwarmers zijn doorgaans niet geschikt voor gebruik in huis. Ze zorgen voor veel ongezonde lucht die binnenhuis niet weg kan. Bovendien bestaat verhogen ze het risico op brand of zelfs explosie aanzienlijk.
In de meeste gevallen zijn ‘bijverwarmers’ trouwens niet goedkoper dan je ‘gewone verwarming’ die daar speciaal voor gemaakt is. Voor hetzelfde geld zet je dus beter gewoon je verwarming toch een graadje hoger.
Extra opletten voor de luchtkwaliteit en CO-vergiftiging
Naast allerlei ongezonde gassen zijn de meeste ‘bijverwarmers’ ook een gevaarlijke bron van CO (Koolstofmonoxide). CO-vergiftiging is de belangrijkste vorm van dodelijke intoxicatie in België! CO is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas (aardgas en butaan- of propaangas), kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout.
Hoe herken je CO-vergiftiging? Heb jij of Als er meerdere personen in huis klachten over hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken en deze symptomen telkens optreden in dezelfde ruimte of wanneer je je ‘bijverwarming’ op gas of petroleum gebruikt is er mogelijks een CO-gevaar.
Zet de verwarming uit, verlucht en verlaat de ruimte. Bel de hulpdiensten op 112!
Beter elektrisch
Zoek je toch een manier om wat bij te warmen? Bijvoorbeeld om het op de plek waar je ’s avonds zit of ‘s ochtends doucht even wat warmer te hebben. Gebruik dat een elektrische bijverwarming. Deze zijn qua gebruikskost, gebruiksgemak, luchtkwaliteit én brandveiligheid veruit het beste idee. Dek deze verwarming nooit af en gebruik ze niet langer dan nodig!
Een extra trui, dikke sokken of een dekentje horen deze winter helaas ook tot de basisuitrusting voor wie zijn energiekosten wat wil minderen.
Vragen?
Heb je vragen of ernergie? Heb je moeilijkheden om je (energie)factuur te betalen? Blijf niet in de kou zitten. Contacteer je maatschappelijk assistent.
Meer weten?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/22/brandpreventie/
https://www.antigifcentrum.be/koolstofmonoxide/co-vergiftiging